Lokalizacja: Warszawa, ul. Kasprowicza
Powierzchnia: mieszkanie ok. 45 m2
Stan: Realizacja

 

Mieszkanie na Kasprowicza to przykład maksymalnego wykorzystania niedużej przestrzeni 45 metrów. Została przeprowadzona spora rewolucja aranżacyjna  ponieważ zmieniony został rozkład wszystkich ścianek działowych jakie zastaliśmy w mieszkaniu.

W zaproponowanym nowym rozkładzie po wejściu do przedpokoju od razu znajdujemy się w salonie połączonym z aneksem kuchennym. Obok narożnika oryginalny stolik kawowy w którym blat stanowi kawałek drewna do którego dołączono stalowe nóżki. Ze względu na maksymalne wykorzystanie przestrzeni stół jadalniany ustawiony jest obok wyspy kuchennej. Przy nim kolorowe krzesła  w tym dwa krzesła i fotel na których wykorzystaniu zależało klientowi.

W kuchni i korytarzu na podłodze położono hiszpańskie, paczłorkowe płytki z odważnym wzorem.

Kuchnia częściowo została stworzona na bazie korpusów ikei, natomiast dolne fronty są robione na zamówienie. Górne fronty oraz szafki są to szafki standardowe z Ikei. Dolne, szare fronty posiadają jednostajny pionowy frez. Nad blatem znajduje się tynk strukturalny imitujący beton. Płyta grzewcza przeniesiona została na wyspę nad którą wisi prostokątny okap wyspowy.

Te żółte dodatki narzuciły pomysł na wystrój nowych wnętrz. Ściana oddzielająca salon od sypialni pokryta białą cegiełką. Na uwagę zwraca ciekawe, loftowe oświetlenie. Z salonu do sypialni prowadzą przesuwne drzwi chowane w ścianie.

Biała szafa w tej części mieszkania to szafa gospodarcza, natomiast metalowa szafa obok jest szafą na okrycia wierzchnie, swoim metalowym charakterem nawiązuje do reszty loftowych dodatków znajdujących się w mieszkaniu. Zaraz z korytarza wchodzimy do wąskiej toalety. Na podłodze znajdują się płytki drewnopodobne ułożone w jodełkę. Umywalka stoi na podstawie z maszyny do szycia ala Singer, do której dorobiono blat.

W sypialni znajduje się duże łóżko z filcowymi panelami które tworzą zagłówek. Nad łóżkiem znajduje się dekoracyjny neon który wiata właściciela. Zaraz pod oknem i obok okna została stworzona dyskretna, biała zabudowa na wymiar obudowująca grzejnik, a przy ścianie regał na książki.

Z sypialni szklane, przesuwne drzwi prowadzą nas do niewielkiego korytarza gdzie po jednej stronie znajduje się szafa na ubrania a po drugiej zabudowana została pralka. Na szafie położono beton dekoracyjny imitujący ścianę. Całość stanowiąca niewielką garderobę prowadzi nas do łazienki.

Na ścianie w łazience położono niebieskawą tapetę obiektową dostosowaną do łazienek i odporną na wilgoć. Wszędzie widnieją czarne gniazdka jako element dekoracyjny. Pod prysznicem wykorzystano dekoracyjną mozaikę, a na podłodze są płytki czarno białe, z najrozmaitszymi wzorami, które nadaje charakteru tej niewielkiej łazience. Efektem dekoracyjnym jest też drabinka która służy jako wieszak na ręcznik.

 

Wizualizacje do projektu

Toaleta: