Lokalizacja: Powiśle, AL. 3 maja
Powierzchnia: mieszkanie, 93 m2
Stan: Wizualizacje, projekt w trakcie realizacji

 

Nasza najnowsza realizacja to mieszkanie w przedwojennej kamienicy w samym sercu Warszawy na Powiślu.

W kuchni ciekawym elementem jest połączenie na ścianie betonu dekoracyjnego z płytkami ułożonymi w jodełkę w odcieniu głębokiej zieleni butelkowej. Meble kuchenne wykonane zostały na zamówienie, proste białe fronty połączone z drewnianym dębowym blatem. Surowy charakter nadaje również wolno wiszący okap z odkrytą rurą wentylacyjną. Klosze lamp wiszących swoim rozproszonym światłem dodają uroku prostocie kuchni oraz rzucają ciekawy cień na ścianę.

W drgugiej części kuchni został wygospodarowny zakątek z wysoką zabudową tj. lodówką Side by Side i piekarnikiem Dual Cook. Zakątek ten jest schowany jest w rogu kuchni, zaraz przy wejściu do niej i jest niewidoczny z salonu. Tu również znajdują się półeczki na wina, wykonane ze sklejki. Jest to element przełamujący białe płaszczyzny frontów.

W głównej części salonu połączonego z kuchnią została maksymalnie otwarta przestrzeń w której dominuje styl eklektyczny.

Stół fornirowany w części jadalnianej idealnie komponuje się z rustykalną podłogą. Nad stołem wiszą wiklinowe lampy. Fornirowany kredens ma swoją historię i trafił tu z poprzedniego mieszkania gospodarzy. Kontrastu dodają czarne grzejniki i rolety w oknach.

Od strony salonu (druga strona wysokiej zabudowy kuchennej) znajduje się zabudowana szafa i część wypoczynkowa z nawiązującą kolorem do płytek w kuchni zieloną sofą. Ciekawym elementem jest wisząca betonowa lampa. Dywan na podłodze nadaje przytulności i tradycyjnego charakteru.

W łazience meble wykonane zostały ze sklejki w metalowej ramie. Dekoracyjnym elementem jest armatura w kolorze złota i wisząca nad wanną dekoracyjna złota lampa z roślinką. Za nią widnieje elektryczny grzejnik dekoracyjny w oryginalnym zielonym kolorze.

Betonowa szlichta na podłodze i lustrzana ściana składająca się z kompozycji równych formatów luster powiększają optycznie przestrzeń.

Dodatkowym ciekawym zabiegiem jest zastosowanie białych, kwadratowych płytek o formacie 15×15 tylko do pewnej wysokości (wysokość tą wyznacza górna krawędzi drzwi). Nad płytkami ściana została pomalowana na kolor szary.

Osobnym pomieszczeniem jest toaleta utrzymana w podobnych barwach oraz z zastosowaniem podobnych materiałów.

W strefie komunikacyjnej (korytarz z wejściem do sypialni oraz pokoju dziewczynek) zagospodarowana została wnęka z miejscem do pracy.

Za ścianą z przesuwanymi w kasecie drzwiami znajduje się sypialnia gospodarzy. Tu również pojawia się zielony kolor a także kontrastowa czarna ściana i funkcjonalna zabudowa meblowa ze sklejki. Za kółeczkami w zabudowie znajduje się w górnej części grzejnik. W dolnej natomiast siedzisko ze skrzynią.

W przedpokoju także pojawia się zielona ściana na wprost której znajduje się wisząca komoda na buty wykonana również ze sklejki. Nad nią dekoracyjny mural na ścianie. Na podłodze retro mozaika w ciekawy sposób połączona została z drewnianą podłogą. Pod lustrem znajduje się wygodne siedzisko z funkcją skrzyni.

W głębi korytarza widzimy przeszklony kredens z lakierowanego forniru – również z poprzedniego miejsca zamieszkania właścicieli. Z drugiej strony korytarza szafa wnękowa i wysoka komoda z szufladami.