Lokalizacja: Warszawa, ul. Obrońców Tobruku
Powierzchnia: mieszkanie ok. 80 m2  – w zakres projektu wchodzą dwie łazienki, salon, kuchnia, sypialnia
Stan: Wizualizacje, projekt w trakcie realizacji

 

Tym razem prezentujemy projekt jeszcze z 2017r. na ulicy Obrońców Tobruku.

Prezentację rozpoczynamy od głównej sypialni utrzymanej w szarych, spokojnych kolorach. Duże małżeńskie łóżko z zabudową i częścią zagłówka w ciemno szarym kolorze, pozostała część zagłówka w  jasnych symetrycznych tapicerowanych panelach ciągnie się aż do sufitu. Po obu stronach łóżka wysokie lustra powiększają optycznie przestrzeń a przy tym są bardzo praktyczne w sypialni. Mocnym akcentem jest ciemne, oryginalne oświetlenie.

Po lewej stronie sypialni znajdują się drzwi do garderoby – dyskretnie zlicowane ze ścianą. Na przeciw łóżka znajduje się telewizor obok którego kolejne drzwi – tym razem do łazienki przy sypialni.

W łazience na podłodze i ścianie położona została żywica imitująca beton. Na zabudowie stelaża podtynkowego do miski wiszącej i pod prysznicem ułożono w jodełkę mozaikę również w białym kolorze. Klimatu dodaje oryginalne oświetlenie – wiszące lampki na drewnianych kulkach zaraz przy lustrze.

Przedpokój w kształcie litery L łączy sypialnię z częścią dzienną. Na podłodze zostały zastosowane płytki, gdzie dominuje szary kolor, natomiast w części od drzwi wejściowych do salonu wypełnienie stanowią płytki z tej samej serii lecz z geometrycznym wzorem. Przy wejściu wita nas wnęka tapiecerowana z każdej strony gdzie znajdują się również wieszaki do powieszenia okrycia wierzchniego używanego na co dzień.

Przechodząc z korytarza do salonu idziemy dalej ku minimalistycznej białej kuchni o prostych frontach z frezowanymi uchwytami. Lodówka została zabudowana a piekarnik i mikrofala wbudowane w zabudowę kuchenną. Ściana z oknem pokryta jest płytkami w kształcie jodełki tzw. „chevron”.

Z kuchni przenosimy się do salonu połączonego z jadalnią. W salonie powstała nieregularna zabudowa szafek które łączą się z zabudową w przedpokoju. W centralnym miejscu szafek wkomponowane zostało pianino. Akcentem kolorystycznym jest żółty fotel – kolor ten wykorzystany został również w oświetleniu kuchennym, nad wyspą.

W jadalni centralnym punktem jest stół na 8 osób którego blat zbudowany jest z naturalnego drzewa w jednym oryginalnym kawałku. W części jadalnianej umiejscowiony jest również kominek obok którego znajduje się wnęka na drewno. Miejsce obok wnęki wykorzystano na półeczki na wino. Efekt ten ma za zadanie połączyć praktyczność z wizualnym efektem.

Na koniec łazienka gościnna z kabiną prysznicową. Na podłodze i ścianie nad blatem położono płytki imitujące drewno. Szafki nad zlewem w całości pokryte lustrem ciągną się aż do sufitu.

Obodowa stelaża podtynkowego z miską ustępowa została pokryta jasnymi płytkami, natomiast nad wysokością ok. 120 cm. – zostały wkomponowane szafki z frezowanymi frontami wg. naszego projektu. Pozostałe dwie ściany pomalowane na neutralny szary kolor. Całość łazienki utrzymana w jasnych barwach.