Lokalizacja: Warszawa, Żoliborz
Powierzchnia: 70 m2
Stan: Wizualizacje, projekt w trakcie realizacji

 

Projektowana przestrzeń, przeznaczona dla trzyosobowej rodziny, obejmuje salon, częściowo połączony z kuchnią, oraz pokój dla nastoletniej córki Właścicieli. W tym projekcie wyzwaniem było stworzenie wnętrza, nawiązującego klimatem do stylu skandynawskiego, czyli jasnej, prostej i funkcjonalnej przestrzeni.

kuchnia02

We wspólnej części salonu i kuchni dominuje biel, uzupełniona drewnianymi elementami – podłoga, fronty dominującego we wnętrzu regału, stanowiącego główny element pomieszczenia, które układają się w geometryczny, uporządkowany wzór, jak również subtelne wykończenia mebli wolno stojących oraz lamp.

salon03

Duża, wygodna sofa w neutralnej szarości została uzupełniona kolorowymi poduszkami w odcieniach turkusu oraz granatu – kolory z tej właśnie gamy przewijają się jako elementy wzbogacające biel wnętrza. Turkus pojawia się na tapicerowanym krześle u szczytu stołu, widać go również w elementach stolarskich oraz dodatkach.

salon02

salon01

Kuchnia stanowi konsekwentną kontynuację zamysłu kolorystycznego. Mamy tu intensywnie turkusowe nogi blatu jadalnianego oraz jedną półkę w tym samym kolorze, wyróżniającą się wśród pozostałych dwóch w kolorze białym, które mają pomieścić kolekcję książek kucharskich Właścicieli. Tu także, podobnie jak w przypadku drewnianych wykończeń w salonie, akcent kolorystyczny pojawia się w bardziej subtelnym wydaniu na lampach oraz delikatnie miętowej szybie między blatem kuchennym, a szafkami wiszącymi.

kuchnia04

kuchnia03

Jednocześnie, zabudowa meblowa w kuchni, stanowi łagodna przeciwwagę zarówno dla faktury ściany pokrytej cegłą, jak i dla wspomnianych akcentów kolorystycznych. Zastosowane fronty są gładkie – dolne szafki w kolorze białym, górne zaś w delikatnie odróżniającej się szarości. Ponownie pojawia się naturalny materiał, charakterystyczny dla skandynawskiej stylistyki – drewniane blaty o jasnym wybarwieniu.

justyny02

Pokój dla nastoletniej córki Właścicieli stanowił wyzwanie projektowe, ze względu na niewielką powierzchnię. Zadanie polegało na wygospodarowaniu jak największej ilości miejsca do przechowywania książek, ubrań oraz dziewczęcych bibelotów, przy jednoczesnym zachowaniu przestrzeni. Ściana z drzwiami została zabudowana szafami sięgającymi sufitu, z delikatnymi, płycinowymi frontami w kolorze białym. Proste łóżko, uzupełnione narożnym tapicerowanym oparciem, spełnia dodatkową funkcję sofy. Dobór tkanin na poszczególnych modułach oparcia tworzy ciekawy, patchwork’owy wzór. Projekt stojącego obok regału uwzględnia niewielką półkę, dostępną od strony łóżka, pełniącą funkcję szafki nocnej.

justyny03

Przeciwległa ściana pokryta jest białą cegłą, która stanowi tło dla kompozycji z otwartych półek w kształcie kubików oraz kolorowych obrazków w ramkach. Zamiast biurka, mamy kompaktowy sekretarzyk, którego podnoszony blat nie zajmuje dodatkowego miejsca. Na parapecie zaś, przewidziano niewielkie tapicerowane siedzisko z miękkimi poduszkami, które stanowi dodatkową przestrzeń do siedzenia. Poza dominującą bielą, we wnętrzu pojawiają się dwa silne akcenty kolorystyczne – ściana za łóżkiem w odcieniu turkusu, która nawiązuje do dodatków w podobnych odcieniach w salonie, oraz żółty fotel na nóżkach. Pomieszczenie jest dobrze oświetlone za pomocą lampy podłogowej w pobliżu fotela i siedziska na parapecie, kinkietu przy łóżku oraz dwóch lamp wiszących w formie prostych papierowych kul. Mnogość źródeł światła pozwala na kreowanie zróżnicowanego nastroju, w zależności od potrzeb. Suma wszystkich tych elementów pozwoliła na uzyskanie bardzo ergonomicznej, a jednocześnie przytulnej przestrzeni, uwzględniającej wymagania nastolatki.

justyny01