Lokalizacja: Warszawa, ul. Zwycięzców
Powierzchnia: mieszkanie ok. 90 m2 – dwie kondygnacje
Stan: Wizualizacje, projekt w trakcie realizacji

 

Prezentujemy dwukondygnacyjne mieszkanie o powierzchni ponad 90 m2. Realizacja była bardzo trudna i skomplikowana. Już na wstępie wymagała wielu wyburzeń, podwyższenia dachu na kondygnacji i wiele innych technicznie trudnych przeróbek. Zmienione zostały wszystkie funkcje pomieszczeń np. w miejsce kuchni powstała sypialnia Pani domu a kuchnia w aneksie przeniesiona została do salonu. Wymieniono również schody na piętro. Piętro zostało przeznaczone na pokoje dzieci oraz łazienkę.

Kuchnia i salon utrzymane w jasnych, dyskretnych kolorach. Na całości dolnej kondygnacji położono drewnianą podłogę w jodełkę francuską. Z założenia dolna kondygnacja miała pozostać otwarta i przestrzenna.

Za szklanymi przesuwanymi drzwiami znajduje się wspomniana sypialnia Pani domu.

Zaraz po wejściu do mieszkania na jednej ze ścian znajduje się praktyczna szafa a w jej środku drzwi które prowadzą do łazienki dla gości. Łazienkę urządzono w stylu nowojorskim, gdzie najsilniejszym akcentem jest podłoga imitująca marmur. Szafka pod zlewem z blatem również marmurowym i szarymi, kontrastującymi frontami z delikatną sztukaterią przygotowana na zamówienie. Płytki w tej łazience to tradycyjne białe płytki,  układane na cegiełkę. Takim punktem który zwraca uwagę jest na pewno dekoracyjne lustro z kinkietami nad nim.

Kolejna łazienka to już górna kondygnacja gdzie znajdują się pokoje dzieci. Łazienka ta powstała na nowo, gdyż wcześniej na tej kondygnacji nie było łazienki. Komplikacją dla stworzenia łazienki był niski sufit oraz skosy, ale finalnie udało się stworzyć funkcjonalną łazienkę wraz z pralnią (kącik gospodarczy) która znajduje się za dyskretną kotarą.

Na jednej ze ścian zastosowano dekoracyjne lustro ze szprosami, które miało za zadanie powiększać optycznie dość wąską łazienkę. W rezultacie powstał uniwersalny klimat łazienki zarówno dla chłopca jak i dziewczynki.

Pokój nastolatki utrzymany w skandynawskim klimacie. Zastosowano jasne kolory z przeważającą bielą. Na suficie uwagę zwraca bielona deska. Ważnym elementem jest różnorodne oświetlenie nadające przytulny klimat na poddaszu. Wygodne dwuosobowe łóżko umiejscowiono pod oknem połaciowym. Warto też wspomnieć o zabudowie z siedziskami pod oknami.

Pokój syna utrzymany również w jasnych barwach ale z kilkoma ciemniejszymi akcentami. Łóżko zastępuje wygodny materac. Wzdłuż ściany, podobnie jak w pokoju córki, zaplanowano regał na książki z funkcją siedziska.
Na górnej kondygnacji zastosowano podłogę – dąb bielony ułożoną w sposób tradycyjny która rozświetla wnętrze.